Is de rookgasafvoer van mijn cv ketel veilig?

15 februari 2018
 Categorieën: Industrie & fabricage, Blog


Je kent ze wel, al die keurmerken en certificering voor allerlei diensten. Je vindt deze op bestelbusjes van de elektricien en op voorgevels van menig bedrijfsgebouw. Het busje van mijn loodgieter die elk jaar de cv-ketel controleert zit ook vol met stickers van allerlei erkenningen en brancheorganisaties. Heel erg aardig en aantrekkelijk en ook vertrouwenwekkend, maar is dat misschien niet alleen maar gebakken lucht? Hoe kan ik nou echt zeker weten dat mijn rookgasafvoer cv honderd procent in orde en betrouwbaar is? Want wat doet die cv ketel rookgasafvoer? De rookgasafvoer is één van de belangrijkste onderdelen van een cv-ketel. Een niet goed functionerende rookgasafvoer kan ertoe leiden dat giftige rookgassen in de woonruimten komen. En dat kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Steeds strengere eisen

Gelukkig maar dat er vanaf 2019 weer wettelijke eisen gelden voor installateurs die met cv-ketels werken. Weer? Ja, vanaf 2003 tot en met 2018 mocht en mag iedereen aan jouw cv-ketel sleutelen en dus ook je rookgasafvoer cv vervangen. Wanneer dat op een amateuristische manier gebeurt, kan er gevaar zijn dat er koolmonoxide vrijkomt in de woning, met alle nare gevolgen van dien. Het is dus prettig dat de minister strengere eisen gaat stellen en dat beunhazerij hopelijk tot het verleden gaat behoren voor wat betreft verbrandingstoestellen en warmwatertapinstallaties. Vanaf halverwege 2019 mogen alleen erkende, gekeurde of gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame cv-monteurs nog werkzaamheden aan cv-installaties en warm-tapwatertoestellen uitvoeren. Alle installateurs die zich in ons land bezig houden met cv-ketels moeten hieraan voldoen. Dat is tenminste een rustgevende gedachte! En een noodzakelijke. Er werd toch nog in heel veel gevallen iets te makkelijk gedacht over rookgasafvoer. Maar je wil die gassen, die toch echt giftig zijn, niet in je badkamer, niet op zolder en nergens in je huis.

Vervanging rookgasafvoer cv ketel

Een gemiddelde cv-ketel gaat twaalf jaar mee. Je vraagt je dan onmiddellijk af of niet gelijk de rookgasafvoer vernieuwd dient te worden. "Kan wel blijven zitten," zal menig installateur zeggen. Dat houdt in, dat de rookgasafvoer cv dan meteen vierentwintig jaar zal blijven zitten, want de volgende ketelvervanging is pas over twaalf jaar weer te verwachten. Woningbouwverenigingen zullen misschien wel denken, in verband met de kosten, laat nog maar even hangen die rookgasafvoer. Maar het is te gevaarlijk om er zo over te denken. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Soms wordt er zelfs gedacht aan griep, terwijl het de beginnende verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging zijn! Pas dus op met jouw rookgasafvoer cv. Laat deze regelmatig controleren, bijv door Cox Geelen. Door iemand die er verstand van heeft!


Delen